29/11/2021

La patronal d’aquest sector ha explicat aquest dimarts en un comunicat que “els confinaments i també les restriccions de mobilitat durant llargs períodes de temps han provocat més presència de rates als carrers”. A més, remarquen que els rosegadors s’han tornat més atrevits i agressius en la recerca dels aliments.

El president de l’ADEPAP, Quim Sendra, alerta que “les plagues de rates són molt nocives per a la salut ambiental”, ja que es tracta d’una espècie que pot transmetre malalties d’animal a persona i viceversa. A més, insisteix que segons un estudi d’IrsiCaixa, BSC i IRTA-CReSA la variant beta del coronavirus infecta els rosegadors. D’aquesta manera, “els animals es poden convertir en un reservori natural per al virus, que podrà evolucionar i generar variants noves que podrien tornar als humans”.

L’Ajuntament diu que no hi ha cap problema de salut pública Malgrat l’alerta veïnal, les dades de l’Ajuntament no registren cap increment en el nombre d’incidències aquest any i, fins i tot, s’han reduït lleugerament. Entre el gener i agost del 2020 es van comunicar 1.658 incidències per presència de rates i, entre gener i agost d’aquest any, 1.614, 44 menys.

El consistori recorda que les rates i les paneroles tenen més activitat a l’estiu i són més visibles. Per això, poden generar molèsties puntuals o provocar ensurts, però subratllen que gràcies a la feina de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) “no suposen cap problema de salut pública hores d’ara”. En tot cas, insisteixen que en casos que l’activitat sigui a l’espai públic, és important comunicar-ho a l’ASPB perquè hi actuï, ja sigui a la via pública, la xarxa pública de clavegueram o solars municipals. Cada intervenció comporta un pla d’actuació i revisions periòdiques. Més mosquits al setembre que en tot l’estiu Sendra també ha alertat que “en els propers 10 o 12 dies veurem més mosquits que en tot l’estiu”. El president de l’ADEPAP assenyala que “fins a finals d’agost ha plogut tan poc i de manera tan puntual que el terra ha xuclat de seguida l’aigua de pluja i això ha evitat que les larves es poguessin desenvolupar”. Però l’ADEPAP afegeix que “la pluja dels darrers dies farà aparèixer aquests molestos insectes”. Sobre les plagues de paneroles, l’ADEPAP assenyala que “es combaten principalment amb la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d’arquetes del clavegueram”. Pel que fa a les plagues de xinxes de llit, remarca que “aquest estiu han afectat menys per la limitació del turisme i els intercanvis internacionals, excepte en aquelles zones on sí que hi hagut presència de viatgers d’altres països”.

Font: https://beteve.cat/societat/patronal-control-plagues-atribueix-augment-rates-efectes-confinament

...