17/11/2021

El 44% de les fruites i verdures van tenir el 2019 residus de fertilitzants, segons dades de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició. En el cas de les fruites i verdures, el percentatge de productes contaminats per sobre del marcat per les lleis europees és de l'1,27%.

Malgrat que l'ús de pesticides no ha ser perjudicial per a la salut, les dades revelen que almenys el 62% dels productes químics trobats es troben fora del camp d'anàlisi de l'AESAN.

Cada any, l'ONG Enviroment Work Group, un grup ecologista estatunidenc, qualifica les fruites i verdures amb un nombre més gran de pesticides: els The Dirty Dozen.

Les maduixes ocupen la primera posició de la llista, de mitjana tindrien restes de fins a 37 plaguicides diferents; les pomes, 35 i els enciams, 34.

Aquesta és la llista: 1. Maduixes 2. Espinacs 3. Col arrissada, kale 4. Nectarines 5. Pomes 6. Raïm 7. Cireres 8. Préssecs 9. Peres 10. Pimentons de morro i picants 11. Api 12. Tomàquets

L'ONG recomana que es consumeixin –sempre que es pugui– verdures i fruites ecològiques. Si no, s'han de netejar -o pelar, si és possible– a consciència. Com? Fregant-les enèrgicament sota el doll d'aigua corrent. El que no s'aconsella és netejar-les en un bol amb aigua, com s'acostuma a fer amb les maduixes o les cireres.

També es poden comprar les fruites i verdures que ocupen les últimes posicions d'aquesta llista de 47 fruites i verdures amb més pesticides que ha fet l'Environmental Working Group. Aquestes són les que menys en tenen, les anomenades Clean Fifteen, les 15 més netes.

1. Alvocats 2. Blat de moro 3. Pinya 4. Ceba 5. Papaia 6. Pèsols congelats 7. Albergínia 8. Espàrrecs 9. Bròcoli 10. Col 11. Kiwi 12. Coliflor 13. Xampinyons 14. Meló groc 15. Meló cantalup

Font: https://www.ccma.cat/tv3/planta-baixa/quines-son-les-12-fruites-i-verdures-amb-mes-pesticides/noticia/3126343/

...